Начало »

Артисти

»

Бойко Богданов

РЕЙТИНГ НА АКТЬОР
Потребители:
РейтингРейтингРейтингРейтингРейтингРейтингРейтингРейтингРейтингРейтинг0/100
Влезте, за да гласувате!

ЗА АКТЬОРА
ГАЛЕРИЯ
ПОСТАНОВКИ
МНЕНИЕ

Бойко Богданов

Boiko Bogdanov

25.11.2015 | teatri.bg

Дата на раждане: 16.07.1959
Място на раждане: гр. Плевен, България

Бойко Богданов Богданов е роден на 16.07.1959 г. в град Плевен – режисьор, композитор.

Завършва режисура в класа на проф. С. Стоянов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” (1985). Специализира режисура във Варшава и Вроцлав през 1988 и режисура и управление на театъра в Париж и Марсилия през 1989, 1990-1991. Работи в ДТ – Варна, ДТ – Ловеч, Театър „София”, НДТ „Сълза и смях”, където е директор от 1998 до 2006. В момента е режисьор на свободна практика.

В творческата биография на Бойко Богданов са вписани над 90 театрални постановки в страната и чужбина. Като режисьор дебютира с постановката „Слуга на двама господари” от Карло Голдони в Драматичен театър – Варна през 1985.
Създател и режисьор на експерименталната театрална студия „Елизавета Бам”, която изнася представления в страната и чужбина. Композитор е на музиката за повечето от представленията си, както и на операта „Алгара”. От 1996 е Председател на гилдията на режисьорите към Съюза на артистите в България.

Освен като композитор и режисьор, Бойко Богданов се изявява и като автор на текстове, касаещи важни въпроси от театъра, както и на сборници със стихове: „В годините на тихото безвремие”,”Око на гущер”, „Сълза опари циферблата”, „Свяст”. За последната си стихосбирка Богданов казва, че това е книга на „моите духовни пътища и на моя духовен опит, който не може да стои затворен в пространството на черепната ми кутия. Той издевателства над мен, прави всичко необходимо да бъде споделен.”

Реализирал е няколко телевизионни филма и постановки, четири оперни спектакли, предназначени за турнета в Европа, САЩ и Япония. Негови спектакли са гастролирали в Русия, Македония, Украйна, Чехия, Словакия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Япония и др.

Първата опера, композирана от известния театрален режисьор Бойко Богданов е „Алгара”, чието либретото е вдъхновено от „Еленово царство” на класика Георги Райчев. Богданов нахвърлял първите тактове в хърватския курорт Риека и не крие, че тя е подарък за неговата муза, оперната прима Цветелина Малджанска.
Поставил е рокмюзикъла „Нерви” и оперите „Бохеми” (Пучини) в Софийската Национална опера и „Лучия ди Ламермур” (Доницети) в Пловдивската опера.
В БНТ е реализирал филма „Елизавета Бам” и тв спектаклите „Свекърва” по А. Страшимиров и „Ох!” по П. Маринков.

Театрални постановки: „Малка буржуазна сватба” по Б. Брехт, „Тя в отсъствие на любов и смърт” от Е. Радзински, „Вампир”, „Къща”, „Свекърва” от А. Атрашимиров, „Дневникът на един луд”, „Ревизор” от Н. В. Гогол, „Царството земно” от Т. Уилямс, „Жертва на дълга”, „Носорозите” по Й. Йонеско, „Елизавета Бам I и II” по Д. Хармс, „Голямото публично плюскане”, „Да! Да! На Дада” – акции, „Майстори” от Р. Стоянов, „Мадам Бовари” по Флобер, „Мандрагора” по Н. Макиавели, „Д-р” от Бр. Нушич, „Славейковци” по П. Р. Славейков и П. Славейков, „Тази вечер импровизираме” от Л. Пирандело, „Ботеви сънища” „Гледалото или вечната балканска кръчма”, „Чакалото – вечната балканска игра”, „Мечталото” – авторски спектакли, „Здравей, напускам те” от Е. Олби, „Конят на Александър Велики” от Ст. Цанев, WWW.LUBOVNIKA.COM от Й. Йонеско, „Сако от велур” от Ст. Стратиев, „Балкански аристократи” от Л. Бобич и др.

Носител на национални награди.

Коментари (1) | Коментирай

Принтирай |    Изпрати на приятел

Бойко Богданов

АРТИСТ С НАЙ-ВИСОК РЕЙТИНГ

Май 2016

Топ 25

ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ПОРТРЕТИ

Виж всички

ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ МНЕНИЯ

ВСИЧКИ АРТИСТИ

0-9 А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У ф Х Ц Ч Ш Щ Ь Ю Я

0 - 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z